Τεχνικά Νέα

Δημοσιεύμουμε τα κυριότερα νέα σχετικά με την ενέργεια που θα σας φανούν χρήσιμα για το μελοντικό σας ενεργειακό αποτύπωμα!

Μετά τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που άνοιξε χθες 13/3/2018 για την υποβολή των αιτήσεων του επιδοπούμενου προγράμματος "Εξοικονομώ Κατ'οίκον ΙΙ" , το ΥΠΕΝ αποφάσισε την έναρξη των αιτήσεων για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 2 Απριλίου 2018 το πρωί.

Στην επιλογή των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα προχώρησε το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την προκήρυξη. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός και η διαδικασία.

Στην τελική τους φάση, βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του νέου "Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον" (Εξοικονομώ ΙΙ). Σύμφωνα με στελέχη του ΕΤΕΑΝ, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τις 10 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έως τα τέλη του μήνα θα έχει διαμορφωθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και θα έχει "στηθεί" η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» έχει καθιερωθεί η 28η Απριλίου, από το 2001, ενώ η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών, ανά τον κόσμο, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization, ILO). Την ίδια ημέρα, εορτάζεται ταυτόχρονα και για λόγους συμβολισμού, η Ημέρα Μνήμης Εργατών (Worker’s Memorial Day), ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων.

Ζήτημα ημερών είναι να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγη με το σύστημα της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).
Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν, μιλώντας στο energypress, αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία υπολογίζουν ότι το εναρκτήριο λάκτισμα, δηλαδή η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα «γράφει» Μάρτιος.

Δεν αρνείται το διάλογο με την ενεργοβόρα βιομηχανία για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος η ΔΕΗ. Ωστόσο, παραπέμπει το θέμα αυτό μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις τόσο από τον ΣΕΒ, όσο και από την ΕΒΙΚΕΝ, που ζητούν απευθείας διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανικών πελατών, για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, τα οποία θα βασίζονται στο καταναλωτικό προφίλ και θα ενσωματώνουν το μειωμένο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σε σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς επιλέγει η ΔΕΗ να αξιοποιήσει αστικά και άλλα ακίνητα που διαθέτει σε όλη τη χώρα. Πιλοτικό πρόγραμμα με τρία ακίνητα που θα επιλεγούν από ένα κατάλογο 30. Περιλαμβάνονται εκτάσεις - «φιλέτα» σε Αττική, νησιά και περιφέρεια.

«Μέθοδο» τύπου ΣΔΙΤ επιλέγει η ΔΕΗ για την αξιοποίηση ορισμένων από τα χιλιάδες ακίνητα που διαθέτει σε ολόκληρη την επικράτεια.