Πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το πρόγραμμα θα αφορά τη χρήση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, καλύπτοντας την εγκατάσταση και μπαταριών. Όπως συμπλήρωσε, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στόχος της πρωτοβουλίας είναι να στηριχθούν οι ωφελούμενοι, ώστε με τη χρήση των ΑΠΕ να δοθεί μία μόνιμη απάντηση  στο ενεργειακό τους κόστος. 

Η χρήση ενός φωτοβολταϊκού για αυτοκατανάλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering), όπου το δίκτυο αξιοποιείται ουσιαστικά σαν μπαταρία, για την έγχυση της «πράσινης» ενέργειας που δεν καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται. Έτσι, η περίσσεια της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, που εγχέεται, συμψηφίζεται σε ορίζοντα 3ετίας με την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώσει ο κάτοχος του συστήματος από το δίκτυο. 

Διασφάλιση ηλεκτρικού «χώρου» για σύνδεση των φωτοβολταϊκών 

Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ήταν η αγορά από τον ΔΕΔΔΗΕ ακινήτου, στον οποίο πρόκειται να συγκεντρωθούν οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες του Διαχειριστή, οι οποίες αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε οκτώ διαφορετικά κτίρια. Η προαναγγελία του προγράμματος επιδότησης έγινε από τον κ. Σκρέκα κατά την αναφορά του στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, σχολιάζοντας σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών που είχαν προηγηθεί στη συνεδρίαση. 

Παράλληλα με την οικονομική στήριξη για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τον υπουργό, δρομολογείται η διασφάλιση ηλεκτρικού «χώρου», ώστε τα συστήματα αυτά να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής. «Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει σχεδόν την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η πλατφόρμα αυτή θα δέχεται αιτήσεις από τέσσερις κατηγορίες ενδιαφερομένων, ξεκινώντας κατʼ αρχάς από τους επενδυτές που θέλουν να κατασκευάσουν μια μονάδα ΑΠΕ για να πουλούν την ενέργεια στο σύστημα. «Οι άλλες 3 κατηγορίες έχουν να κάνουν με κατηγορίες καταναλωτών που θέλουν να αυτοπαράγουν και αυτοκαταναλώνουν», συμπλήρωσε.

Αιτήσεις σύνδεσης από τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων

Η πρώτη θα είναι οι αγρότες, η δεύτερη τα νοικοκυριά και η τρίτη επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα, δηλαδή της μεταποίησης. «Έτσι, η παραγωγική βάση της χώρας θα μπορέσει να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό και να αυτοκαταναλώνει, και με αυτό τον τρόπο να "πρασινίσει" το ενεργειακό μείγμα. Με αυτό τον τρόπο, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα παράγει προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος ενέργειας, μόνιμα και σταθερά», τόνισε ο κ. Σκρέκας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη ολοκληρώνει μια μελέτη, όπου ακόμα και σε κορεσμένους νόμους, δηλαδή ακόμη και σε νόμους όπου όλοι λαμβάνουν αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους για όρους σύνδεσης, θα μπορεί να παραχωρηθεί ηλεκτρικός «χώρος» μόνο για τις κατηγορίες καταναλωτών που θα κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό, ή κάποιο άλλο σύστημα ΑΠΕ, για αυτοκατανάλωση πια. 

Πηγή: https://www.insider.gr/

 

Πρόσφατα Άρθρα

Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»