Διευκολύνεται η σύνδεση σε κορεσμένα δίκτυο φωτοβολταικών σταθμών επιχειρήσεων
Σύνδεση στην χαμηλή τάση ως 250 Kv , σε 2 εβδομάδες η συνδεση για τα φ/β στην στέγη
Τη δυνατότητα λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών από επιχειρήσεις δίχως να είναι αναγκαία η έγχυση ενέργειας στο δίκτυο προβλέπει πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, για πρώτη φορά θα μπορούν συστήματα έως 250 κιλοβάτ να συνδέονται στη χαμηλή τάση, με πολύ λιγότερα έξοδα για τις εταιρείες. Όσο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούν στο εξής να διασφαλίζουν όρους σύνδεσης με το δίκτυο εντός δύο εβδομάδων. Τις συγκεκριμένες αλλαγές φέρνουν νέες οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα το worldenergynews.gr. Ειδικότερα, όσον αφορά στον ενεργειακό συμψηφισμό για επιχειρήσεις δίνεται στο εξής η δυνατότητα για συστήματα έως 250 κιλοβάτ (σήμερα το όριο είναι τα 100 κιλοβάτ) να συνδεθούν στην χαμηλή τάση, αντί για τη μέση τάση, περιορίζοντας και το σχετικό κόστος.
Επίσης, διευκολύνεται η σύνδεση σε κορεσμένα δίκτυο φωτοβολταικών σταθμών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ, δίχως να εγχέουν την παραγόμενη ενέργεια στο σύστημα, αλλά μόνο να την καταναλώνουν. Κατά τη λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί να διατίθεται για την τροφοδότηση των φορτίων του αυτοπαραγωγού ή να εγχέεται στο δίκτυο. Προκειμένου η παραγόμενη ενέργεια να διατίθεται αποκλειστικά στα φορτία του αυτοπαραγωγού και ο σταθμός να μην εγχέει ενέργεια στο Δίκτυο - zero feed in- ενδεικτικά υλοποιείται το εξής σχήμα: στη είσοδο της εγκατάστασης εγκαθίσταται «αισθητήρας κατεύθυνσης» (energy flow direction sensor ή smart energy meter), μονοφασικός ή τριφασικός.
Πως θα αποφεύγεται η έγχυση στο σύστημα
Όταν λόγω αυξημένης παραγωγής ή και μειωμένου φορτίου υπάρχει περίσσια ποσότητα παραγόμενης ενέργειας, η οποία πρόκειται να εξέλθει από την ηλεκτρική εγκατάσταση στο δίκτυο, τότε ο σταθμός λαμβάνει εντολή από τον αισθητήρα για μείωση ή παύση της παραγωγής του, ούτως ώστε να μην εγχυθεί ενέργεια στο δίκτυο. Ισοδύναμες λύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές εφόσον τεκμηριώνουν και διασφαλίζουν τη μη έγχυση ενέργειας στο Δίκτυο από την εγκατάσταση.
Το σχήμα zero feed in καθιστά δυνατή τη σύνδεση σταθμού παραγωγής σε κορεσμένο δίκτυο, αρκεί ο κορεσμός να οφείλεται στην υπέρβαση της ονομαστικής ισχύος των στοιχείων του δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του δικτύου. Στην περίπτωση που το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο λόγω υπέρβασης της στάθμης βραχυκύκλωσης στο ζυγό μέσης τάσης, η υλοποίηση του zero feed in δεν καθιστά δυνατή τη σύνδεση του σταθμού παραγωγής.
Η διαδικασία αυτονόμησης
Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει σταθμό σε περιοχή με κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο και να τον λειτουργεί μόνο για τις δικές της ανάγκες, δίχως να εγχέει ενέργεια στο δίκτυο υποχρεούται να καταθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ μια τεχνική περιγραφή από την οποία θα προκύπτει η συμμόρφωση. Μαζί θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρολογικό σχέδιο και τεχνικά εγχειρίδια του κατασκευαστή για τον σταθμό παραγωγής και τον «αισθητήρα κατευθυνσης». Η υποχρέωση μη έγχυσης ενέργειας προς το δίκτυο θα τίθεται ως ειδικός όρος στην προσφορά σύνδεσης και στη σύμβαση σύνδεσης με τον διαχειριστή.
Όσον αφορά στους οικιακούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με ενεργειακό συμψηφισμό, ισχύος έως 50 kW (κιλοβάτ) και άλλους σταθμούς έως 20 κιλοβάτ (με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) η διαδικασία απλοποιείται και ο ενδιαφερόμενος απλώς γνωστοποιεί με αίτησή του στον ΔΕΔΔΗΕ την πρόθεσή του για σύνδεση του σταθμού παραγωγής. Ο Διαχειριστής θα πρέπει εντός δύο εβδομάδων να τον ενημερώνει για την αποδοχή ή απόρριψη της σύνδεσης.
Πηγή: worldenergynews.gr