Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των αιτήσεων του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους». Ο αριθμός των αιτήσεων, τα κριτήρια και η παρεξήγηση.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε τόσο στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν όσο και σε ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου.

«Έγινε μία συνάντηση την Δευτέρα στην οποία λύθηκε η παρεξήγηση που υπήρχε. Νόμιζαν ότι θα βάζαμε πλαφόν στην τιμή του φωτοβολταϊκού για κάθε κιλοβάτ, ενώ δεν είναι έτσι. Είναι πλαφόν στην χρηματοδότηση του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού συστήματος και όχι στην τιμή που θα πωλείται», είπε συγκεκριμένα ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

«Το κράτος θα προσφέρει μία τιμή για κάθε κιλοβάτ και αν ο εγκαταστάτης σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του υποστατικού θέλει να βάλει κάτι το οποίο είναι ανώτερης ποιότητας, τότε θα το επωμίζεται ο ιδιοκτήτης. Εμείς θα δώσουμε 1250 ευρώ για κάθε κιλοβάτ και αν ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει συγκεκριμένο inverter τότε θα το πληρώσει στον εγκαταστάτη επιπρόσθετα», εξήγησε.

Επιδότηση

«Στο σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους» προσπαθούμε να αποφύγουμε την επιδότηση από το κράτος και ο λόγος είναι ότι με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, το σύστημα αποσβένεται μέσα σε 2,5 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.

«Μέσα από κάποιες επαφές που είχαμε στην αγορά, προσέξαμε ορισμένα κρούσματα, πώς μερικοί που έχουν το κεφάλαιο περιμένουν το σχέδιο αυτό για να το πάρουν, και αυτό θα είναι εις βάρος των άλλων που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε σωστό ότι ίσως να μηδενίσουμε την επιδότηση, για να υπάρχει αντικίνητρο σε εκείνους που έχουν το κεφάλαιο», συμπλήρωσε.

«Φωτοβολταϊκά για όλους»

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαναστασίου, «οι αιτήσεις θα ανοίξουν εντός Ιανουαρίου και αυτό το σχέδιο θα είναι διαχρονικό. Σε πρώτη φάση θα αφορά 6000 δικαιούχους»

«Αν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερο, τότε το Ταμείο το οποίο διαθέτει τα κεφάλαια, θα βάλει επιπρόσθετα ποσά, οπόταν να μην θεωρεί ο κόσμος ότι είναι «αν προλάβω τα 6.000 καλώς». Το σχέδιο θα συνεχίσει, γιατί είναι μια ανακύκλωση του κεφαλαίου και έτσι θα επιστρέφεται πίσω μέσα από τις δόσεις, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το σχέδιο προνοεί δόση €150 τη διμηνία μέσω των τιμολογίων της ΑΗΚ».

Κριτήρια

Όσο αφορά τα κριτήρια για την επιλογή των αιτήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πώς «το μόνο κριτήριο για την επιλογή των αιτήσεων είναι η ισχύς του συστήματος. Δηλαδή, θα είναι με μέγιστο 4,16 κιλοβάτ και απευθύνεται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους κατοικίες και με συνολική κατανάλωση γύρω στις 6 χιλιάδες κιλοβατόρες τον χρόνο»

«Οικονομικά κριτήρια δεν θα υπάρχουν, μόνο τα προηγούμενα δύο που είναι τεχνικά κριτήρια», ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός, επισήμανε ότι «θα τρέχουν παράλληλα και τα άλλα σχέδια για τα φωτοβολταϊκά ώστε να δίνονται επιλογές στον κόσμο»

«Θα υπάρχει το σχέδιο με κεφάλαιο που το βάζει ο ιδιοκτήτης και παίρνει επιδότηση 1500 ευρώ, θα υπάρχει το σχέδιο που αδυνατεί ο ιδιοκτήτης να βάλει το κεφάλαιο και θα πληρώνει μόνο δόσεις αλλά δεν θα παίρνει επιδότηση και θα υπάρχει και το σχέδιο στο οποίο οι ευάλωτοι παίρνουν 100% την επιχορήγηση και την αποπληρωμή από το κράτος», κατέληξε.

Πηγή: tothemaonline.com