Η απαγόρευση των θερμικών κινητήρων στην Ευρώπη θα εφαρμοστεί από το 2035 σύμφωνα με όσα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές. 

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία σχετικά με την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων. Μάλιστα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, από το 2035.

Η συγκεκριμένη πρόταση συμβαδίζει με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των σχετικών εκπομπών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί έως το 2030 τη μείωση των εν λόγω εκπομπών κατά 55% σε σχέση με το 1990. Οι τομείς, τους οποίους επηρεάζει άμεσα αυτή η απόφαση, είναι η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Το 2035 η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης!

Οι ευρωβουλευτές για την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων

Οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης υποστήριξαν την πρόταση για την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων το 2035. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέδειξαν 339 ψήφους υπέρ, 249 ψήφους κατά και 24 αποχές.

Ουσιαστικά, υποστήριξαν τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100% από τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα μετά το 2035. Οι ενδιάμεσοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών κατά 55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά έως το 2030.

Αντίθετα δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι προσπάθειες ορισμένων ευρωβουλευτών για τη μείωση του στόχου στο 90% για το 2035.

Κλείδωσε ο στόχος;

Ο στόχος για την απαγόρευση των κινητήρων δεν είναι οριστικός. Η ψηφοφορία, όμως, της Τετάρτης επιβεβαίωσε την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως, στοχεύει στην προώθηση της στροφής προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακόμη, μέσω νόμων ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τέλος, απαιτεί από τα κράτη-μέλη την διεύρυνση του δικτύου φόρτισης.

Ο Ολλανδός εισηγητής, Jan Huitema δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030. Επιπλέον, ο στόχος του 100% για το 2035 είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

 

Πηγή: Carselectric.gr